Boskovickou brázdou

Kdo se nebojí šlápnout do pedálů, může navštívit v jednom dni hned tři zámky, dvě rozhledny a ještě se stavit v pivovaru! Projeďte se zvlněnou krajinou Boskovické brázdy, které dominují kopce Malého a Velkého Chlumu a nechte se okouzlit krásou našich zámků.



Délka trasy
28 km

Trasa výletu

Kdo se nebojí šlápnout do pedálů, může navštívit hned tři zámky v jednom dni – a ještě se cestou stavit v pivovaru a nakoupit si něco na doma. 

Trasa začíná v 
Doubravici nad Svitavou, kam vás i s koly dopraví vlak klidně až z Brna. První zastávkou je kopec Malý Chlum (na mapě bod 2), na kterém se můžete rozhlédnut široko daleko. Pokud vám nevadí trochu si zajít, pod nedalekým Velkým Chlumem je u zelené turistické značky pískovcové sousoší husitských bojovníků a další reliéfy z roku 1927. Dále vás cyklostezka dovede do Krhova a potom pod mostem nedokončené Hitlerovy dálnice až do Lysic (na mapě bod 3). Tady si oddechnete v nádherném zámeckém parku s kolonádou.

Stočte řidítka k jihu a zamiřte k obci Býkovice. Na jejím konci můžete navštívit zrekonstruovaný 
mlýn ze 16. století s vodním kolem (na mapě bod 4). Tady se můžete i osvěžit a posilnit na další cestu, na cyklisty jsou tu připraveni.

Čeká vás pořádný výšlap, ale před ním si ještě můžete oddechnout u trojice krásných rybníků (na mapě bod 5). Další zastávkou je 
rozhledna u Žernovníku (na mapě bod 6), kde vás čeká opravdu krásný výhled.

Odtud už to bude pořádný sešup do Černé Hory (na mapě bod 6), kde kde si můžete prohlédnout nádvoří zámku a křížovou cestu na druhé straně kopce. A samozřejmě navštívit 
pivovar s restaurací a muzeem.

Do cíle už to není daleko. Údolí vás podél říčky Býkovky dovede až do 
Rájce-Jestřebí. Ale než naložíte kola na vlak zpátky, stavte se ještě na místní zámek nebo alespoň do zámeckého parku. Stojí to za to.

Fotky z výletu